Net ir gražiausia šventė netektų dalies savo spalvų, jei išalkę žiūrovai būtų priversti pėdinti kilometrą ar daugiau ieškodami kur numalšinti alkį ar troškulį.
Tai tikrai negresia kelioms dešimtims tūkstančių žmonių, pasiryžusių visas renginio dienas tapti didžiausių Baltijos šalyse „Aurum 1006 km lenktynių“ žiūrovais. Devynioliktą kartą paeiliui vyksiančios automobilių ilgų nuotolių lenktynės – atsakingiausias egzaminas ne tik jose dalyvausiantiems sportininkams ar komandų vadovams, bet ir visuomeninio maitinimo atstovams, pasirūpinsiantiems, kad susirinkusiųjų į laikinąjį lenktynių miestelį šalia Palangos nekamuotų nei alkis, nei troškulys.
„Be ištikimų partnerių neįmanomi tokie renginiai, kaip netrukus prasidėsiančios, ne tik didžiausiąjį mūsų vasaros kurortą, bet ir visą šalį garsinančios maratoninės automobilių lenktynės, – sako jas rengiančios „Promo Events“ direktorius Darius Jonušis. – Nuo pat pirmų varžytuvių, čia įvykusių 2000 metais, sportininkų ir svečių maitinimu tebesirūpina vienas ištikimiausių mūsų partnerių – „Karolina Park Hotel“, kasmet negailintis pastangų, kad sportininkai ir žiūrovai džiaugtųsi čia dar kartą paragavę savo mėgstamo valgio ar gėrimo“.
Savo kulinarinius sugebėjimus demonstruos ne tik „Karolinos“ meistrai, bet ir būrys pagalbininkų, kurių meistriškumu žiūrovai nenusivylė ir anksčiau.
„Tokios gausybės svečių maitinimas – ne vienos įmonės pečiams, – teigia UAB „Karolinos turas“ direktoriaus pavaduotoja Liliana Majauskienė. – Todėl kviečiame paragauti daugiau nei penkmetį su mumis dirbančios V. Petronienės individualios įmonės, uždarųjų akcinių bendrovių „Perkūnkiemis Plius“, „Pramogų servisas“, „Šeimos idėjos“ ir kitų virtuvės meistrų gaminių. Tai pamėgti, tradiciniai lietuviški patiekalai, pradedant keptais varškės sūriais, bulviniais blynais, karkomis su troškintais kopūstais ir baigiant nemažiau populiariais žirniais su spirgučiais“.
Kaip ir kasmet, žiūrovų įvertinimo laukia nemažai kulinarinių naujienų. Tai MB „Šefas ant ratų“ siūlomi mėsainiai su plėšyta kiauliena, grilyje kepti 5 valandas parūkyti šonkauliukai su vyšniomis ir slyvomis, o gurmanai galės paragauti ir grilyje keptos jautienos pažandės.
Nepamiršti ir vegetarai, kurie automobilių sporto šventėje mėgausis vegetariška tortilija.
Ypatingas dėmesys – sportininkams, komandų vadovams, mechanikams, lenktynėse dalyvaujančių ekipų aptarnaujančiam personalui, kurių Palangoje bus per tūkstantį. Juk ilgose, nemažai ištvermės reikalaujančiose varžybose dalyvaujančių sportininkų maistas turi būti pilnavertis ir itin subalansuotas, kad jie nestokotų jėgų, tačiau nebūtų apsunkę ir vangūs.
Todėl netenka stebėtis, kad ir šiemet „Aurum 1006 km lenktynėse“ dirbs asmeninio atletinio rengimo treneris Mindaugas Pocius, kuris specializuojasi išskirtinai automobilių ir motociklų sporto srityje, padėdamas ieškoti pergalės rakto šių šakų sportininkams. Tinkamas jų maitinimas – tai tik viena Mindaugo rūpesčių sudėtinių dalių.
O ar užsienio šalių sportininkai mielai varsto lietuviškos virtuvės duris?
„Jie tikrai neignoruoja lietuviškų patiekalų, tačiau netenka stebėtis, kad ir į Palangą daugelis užsienio komandų atsiveža ne tik savo bolidus ar juos aptarnaujantį personalą, bet ir virtuvę ir jos specialistus“, – pastebi jau devynioliktosioms ilgų nuotolių lenktynėms Palangoje diriguojantis D. Jonušis.
Ir tai nėra nepagarba šeimininkų maistui, kurį jie mielai ragauja po lenktynių, o veikiau išbandyta ir pasiteisinusi apsauga prie jo galbūt nepratusiam skrandžiui.
Dar vienas kulinarų rūpestis mažieji žiūrovai, kurių, o ir ne tik jų, didžiausias vasaros džiaugsmas – išskirtinė „Aurum“ ledų kolekcija, kurią tiesiog būtina išbandyti. Geriausia – specialioje „Aurum“ ledų palapinėje prekybos zonoje, kur bus ne tik ragaujami ledai, bet ir pramogaujama.
Lenktynių savaitgalis Palangoje tradiciškai prasideda prologu tituluojamomis „Dynami:t Super sprint“ – trumpomis, dinamiškomis varžybomis, prieš kurias „Dynami:t“ komandos žavios merginos susirinkusius Vytauto gatvėje vaišins šiais gaiviaisiais gėrimais, o lenktynių miestelyje jų nestigs visas renginio dienas.
VIP bare ir ant nugalėtojų bei prizininkų pakylos putos ir nealkoholinis „Alitos“ šampanas, o lenktynių pergalės gėrimu – Rokiškio Naminiu pienu – po sunkių, sekinančių kovų gaivinsis visi lenktynių nugalėtojai.
Vytauto PILKAUKO nuotraukos