„Džiaugiuosi, kad liepos 14-17 dienomis Palangoje vyksiančiose 22-siose maratoninėse „Aurum 1006 km lenktynėse“ jau pareiškė norą dalyvauti per 30 komandų, – sako pagrindinis renginio organizatorius Darius Jonušis. – Tebesitęsiantį karantino laikotarpį ekipų vadovai išnaudoja rengdamiesi didžiausiai automobilių sporto fiestai Baltijos šalyse, o organizatorių pareiga padaryti viską, kad nuo pat pirmųjų VšĮ „Promo Events“ rengiamos lenktynės ir šiemet būtų įdomios bei patrauklios tiek jų dalyviams, tiek žiūrovams“.

Žinia, kiekvieno renginio prestižą bei domėjimąsi juo didina naujovės.

Pasak lenktynių organizatoriaus, jų ir šiemet Palangoje tikrai nestigs. Net ir netikėtų, iš pirmo žvilgsnio nelengvai suderinamų su ilgų nuotolių lenktynėmis.

D.Jonušis ne be pagrindo džiaugiasi šiemet galėsiantis pasiūlyti pirmą kartą Palangoje pasimėgauti ir visureigių trialo, susidėsiančio iš trijų etapų, varžybomis. Dalis jų trasos bus įrengta laukuose šalia kempingo. 

Planuojama, kad bekelės entuziastai savo pasirodymą pradės penktadienį, liepos 16 d., registracija ir paradu Palangoje, o pavakarę pasieks laikinąjį lenktynių miestelį, kurio prieigose ir vyks pirmojo etapo varžybos.

Šeštadienį bekelės entuziastai pradės kitose trasose, o popietę vėl sugrįš į areną šalia lenktynių miestelio, kur surengs baigiamojo, trečiojo etapo varžybas ir iškart po jų išsidalys apdovanojimus lenktynių didžiojoje scenoje.

Kaip atrodys visureigių trialo trasa šalia lenktynių miestelio?

„Šiandien tiksliai ją apibūdinti dar nelengva, tačiau planuojame įrengti maždaug vieno kilometro ilgio trasą su nuo 6 iki 12 įvairių kliūčių, – sako renginį organizuojančio „Pajūrio“ klubo prezidentas Algimantas Rimas. – Kliūtys bus įvairios. Jose ir vairuotojui, ir šturmanui teks parodyti visą vairavimo ir navigavimo įgūdžių arsenalą įveikiant purvo vonias, „tarką“, „sūpynes“, įvairius posvyrio kampus, statų, molingą kalniuką ir pan.“

Varžybose pareiškė norą dalyvauti gerai žinomo klubo „Pajūris“ nariai, bekelės entuziastai, išbandę jėgas ne tik įvairiose Lietuvos bekelės varžybose ir renginiuose, bet ir pasižymėję tolimesnėse kelionėse bei ekspedicijose, su savo galingais „Toyota Land Cruiser“, „Jeep“, „Nissan“ ir kitais pravažiais keturračiais išmėginę klampius Mongolijos ir Afrikos smėlynus, keliavę po Pamyro aukštumas ir Latvijos žemumas.

Ne tik tiesiogiai, bet ir per televiziją stebėsiančiųjų „Aurum 1006 km lenktynes“ laukia ir dar viena naujiena, kurios užuomazgų akylesni šio greičio festivalio mėgėjai galėjo pastebėti jau pernai.

Tai istorinių automobilių kolekcijos pristatymas, šiemet praturtėsiantis ir varžybomis, ir, kaip ir pernai, paradu kurorto gatvėmis.

Istorinių automobilių varžytuvės pagrindinėje lenktynių trasoje bus surengtos penktadienį, liepos 16-osios pavakarę, o pasibaigus joms varžybų laimėtojai ir prizininkai iškart išsidalins apdovanojimus scenoje.

Šeštadienio rytą, prieš 1006 km lenktynių startą istorinės technikos mėgėjai išsirikiuos margaspalviam paradui į Palangą.

Abi dienas festivalio dalyvius ir svečius džiugins pamario krašto senovinės technikos gerbėjai ir puoselėtojai, susibūrę į asociaciją „Seni kibirai“.

„Senovinių automobilių asociacija „Seni kibirai“ – 2012 m. veiklą pradėjusi bendruomenė, kurios narius jungia meilė istorinei technikai ir automobiliams“, – sako jos prezidentas Arvydas Simonaitis.

Prezidento kolekcijoje – ir iškart akį patraukiantis 1959 m. JAV pagamintas tų laikų tikras monstras – „Cadillac Fleetwood“, kurio ratus suka net 6,384 litro darbo tūrio 227 kW pajėgumą išvystantis variklis.   

A.Simonaitis džiaugiasi, jog klube aktyviai veikia apie 30 narių iš pamario krašto. Tarp jų yra ir turinčių tik po vieną „Moskvich“, ir iš savos kolekcijos galinčiųjų steigti solidų muziejų.

Dominuoja klubo narių istoriniai automobiliai nuo 1900 iki 1980 m. gamybos, kurių vertė svyruoja nuo tūkstančio iki šimtų tūkstančių eurų. Nepaisant, kad pomėgis bent jau iš pirmo žvilgsnio labiau vyriškas, klube yra ir dailiosios lyties atstovių, o renginiuose paprastai dalyvauja visa šeima.    

Šiandien A. Simonaitis dar nesiryžta įvardinti kurie klubo nariai ir su kokia technika praturtins „Aurum 1006 km lenktynių“ festivalį, tačiau tikėtina, jog Palangoje išvysime ir klubo steigėją Augustiną Jankevičių, atvairuosiantį 1930 m. JAV pagamintą „Ford Model A“, o gal net ir 1918 m. gamybos „Rauch&Lang Model B-26“, kurio ratus suka elektrinis variklis, įgalinantis jo savininką su viena įkrova nuvažiuoti 90 km.

Kamilės Kondrotaitės kolekcijoje – kiek mažiau nei prieš 30 metų Meksikoje nuo konvejerio nuriedėjęs „Volkswagen 1200 Kaefer Mexico“, o Henrikas Kneižys didžiuojasi daugiau nei prieš šešias dešimtis metų Anglijoje gimusiu „Rols-Royce Silver Cloud II“ ir be priekaištų jo ratus sukančiu 6,2 litro darbo tūrio varikliu.